Voorkom onkruid360px-Harig knopkruid bloemen Galinsoga quadiradiata
 
Onkruid wieden vind ik wel het meest onplezierige werk in mijn tuin. Als je denkt klaar te zijn staat de tuin na twee weken weer vol met allerlei onkruid dat we liever kwijt dan rijk zijn. Er zijn leukere werkzaamheden in de tuin te bedenken dan het wieden van deze plaaggeesten.........
 
Chemische bestrijdingsmiddelen willen we liever niet gebruiken maar het kan ook anders. In het najaar jaar vormen hardnekkige onkruidsoorten, zoals knopkruid, zaadjes die door de wind verspreid worden. Het valt mij op dat veel tuinders zich daar kennelijk niet bewust van zijn, want in hun tuinen staat het knopkruid momenteel volop in bloei en zaad te vormen. Deze zaadjes behouden wel 10 jaar hun kiemkracht en als je er niks aan doet wordt knopkruid een plaag voor iedere tuinder.
 
Wat ik al jaren doe is het knopkruid radicaal verwijderen en het geen zaad laten vormen. Als iedereen dat doet, dan beperk je de overlast tot een minimum en wordt het tuinieren voor ons allen steeds plezieriger.
 
Hans (tuin nr. 8 de punt)    

 

 

Aardbeien invriezen
 
Dit jaar had ik een enorme opbrengst aan aardbeien en wilde ik eens proberen om het teveel aan aardbeien in te vriezen. Dit gaat heel goed en heb je nog maanden lang aardbeien om samen met rabarber mee te koken (geeft een bijzondere smaak) of door de yoghurt te doen, of op een taart te doen. Dat is weer eens wat anders dan er jam van te maken......
 
Om te voorkomen dat ze aan elkaar vriezen bestrooi ik ze licht met poedersuiker en verdeel ik ze los van elkaar in een lege lade van de diepvriezer.  Meestal is daar voor,  in de periode dat de aardbeien geoogst worden, nog ruimte in de vriezer. Daarna kunnen ze in plastic bakjes in de vriezer wel een half jaar bewaard worden zonder aan elkaar te vriezen.
 
 
Hans (tuin nr. 8 de punt)
mini-IMG 9430

 

Pepers

Mijn volkstuin is voor mij een hobby. Het gaat mij niet eens om de opbrengst, maar meer om het doen en natuurlijk om het uitproberen. Zo heb ik elk jaar een bijzonder project wat bij mij extra aandacht krijgt.

Dit jaar waren dat de pepers.

mini-DSCN2959

In de afgelopen jaren had ik al wel een "gewone" spaanse peper in de tuin, maar dit jaar wilde ik eens wat uitproberen. En zo kwam ik uit op www.peperzaden.nl een leuke site met, je raad het al, allemaal verschillende peperzaden.

Maar wat te kiezen ? Ik ging voor mild (purple serrano), heet (hot paper lantern) en extreem heet (bhut jolokia).

 

De purple serranomini-DSCN2981

mini-DSCN2942

mini-DSCN2945

De purple serrano is een hele makkelijke en productieve peper. De plant werd al snel groot en begon heel veel pepers te produceren. De purple variant die ik gekozen had was grappig, na de bloei werden de kleine groene pepers al snel diep paars, tegen het zwart aan. De verrassing was groot toen deze alsnog een keer verkleurden toen de peper rijp was, namelijk in een diep rood. De peper zelf is mild, het heeft een boel weg van een paprika. Hij is erg vlezig en pas als je de zaden en zaadlijsten tegen komt wordt de peper echt pittig. Daarmee wordt het ook meteen gevaarlijk, want je wordt erg nonchalant in het eten tot je een keer een hap met veel zaadlijsten en zaden hebt, dan weet je meteen weer dat je een peper eet en niet een paprika!

De foto's laten een plant al wat later in het seizoen zien waarvan ik het grootste deel van de plant al teruggesnoeid heb om de laatste pepers nog uit te laten rijpen.

 

De Hot Paper Lanternmini-DSCN2976

mini-DSCN2933De hot paper lantern is een heel ander soort peper. Ten eerste is hij veel scherper, maar ook de plant is heel anders. Ik heb hem in de volle grond gezet, maar dat ging maar net. Niet dat de plant slecht groeit, kijk maar eens goed naar de foto, de helft van het groen wat je ziet zijn pepers. Nee, de uitdaging zat hem in het rijpen van de pepers. Eigenlijk moeten ze dieprood worden, maar dat heeft maar een enkele peper in de volle grond gehaald. De meeste heb ik oranje geoogst en vervolgens thuis na laten rijpen. Dat doen ze overigens heel erg snel, na een week zijn ze al rood. Gezien de uitbundige groei is het niet echt een probleem, pepers te over.

Nu nog de vraag of ik het aandurf om van de resterende groene pepers sambal te maken, want ze zijn flink wat scherper dan een spaanse peper.

 

 

De Bhut Jolokia

mini-DSCN2975

De bhut jolokia is een geval apart.

Waarom? Hij was tot op enkele jaren geleden de heetste peper ter wereld, zo'n 100 keer scherper dan een normale peper en nog steeds 4 keer zo scherp als een madame jeanette. De Peper is moeilijk te kweken en stelt hoge eisen, na weken en weken kwamen er maar enkelen op. Kweken in de volle grond was dus geen optie en omdat ik geen kas heb werd het de vensterbank op zolder.

mini-DSCN2972

Zeer tegen de zin van mijn vrouw die mij de pepers met een pincet zag zaaien vanwege de extreme scherpte. Achteraf bleek het heel erg mee te vallen, de peper kun je gevaarloos aanraken aan de buitenkant, de nucleaire scherpte zit helemaal aan de binnenkant. De foto's tonen de laatste oogst, op de lege stelen aan de onderkant hebben nog veel meer pepers gehangen. Ik heb maar 2 keer een ronde bestoven met als resultaat zo'n 25 pepers, maar de plant zat vanaf het begin helemaal vol met bloemen, het hadden er makkelijk 100 kunnen wezen.

Nu misschien de belangrijkste vraag, wat te doen met dit soort pepers? Eigenlijk geen idee, ik heb een (klein) stukje van 1 peper geproefd en hij is werkelijk onmenselijk heet. Mijn moedige indonesische collega (die heel wat gewend is) heeft een halve peper in zijn maaltijd gedaan en kreeg het daarna zo heet (zweten, warm en zelfs verhoogde speeksel productie) dat hij moest stoppen met eten en een kwartier moest bijkomen.

mini-DSCN2968

Deze heb ik dan ook meer voor de uitdaging gekweekt dan voor een practisch nut.

 

Michiel (tuin nummer 15 de punt)

Reuze pompoenen

 Pompoenen-2013

Deze pompoenen zagen we dit jaar in tuin nummer 8 op de Punt. En als u denkt, zo groot zijn ze toch niet, neem dan het perspectief mee in ogenschouw en vergelijk de middelste pompoen met de compostbak daarachter.

De kleinste weegt 37 kilo en heeft een omvang van 145 cm.  De grootste weegt 65 kilo en heeft een omvang van 210 cm. De tussenmaat weegt 48 kilo en heeft een mooi plekje in de huiskamer gevonden. mini-IMG 9420 

Het is een bijzondere soort pompoen en de zaden zijn afkomstig van http://www.pompoenzaden-decoshop.nl/reuzen-cuc-maxima/556739-atlantic-giant-competition-strain.html

 
Zoals je ziet zijn de zaden niet goedkoop, maar je krijgt er wel wat bijzonders voor terug. Maar....... een sierpompoen heeft geen eeuwig leven en als ze te zijner tijd weg moeten dan houden we gratis honderden zaden over.
Misschien is het daarom een leuk idee om volgend tuinseizoen een soort wedstrijd te organiseren wie de grootste pompoen kweekt. De zaden stellen we dan gratis ter beschikking aan de medetuinders. 
 
Sinds een paar jaar kweken mijn tuinmaatje Sjors mini-IMG 5690 en ik pompoenen en we proberen er elk jaar weer wat moois van te maken,  zoals prachtig gekleurde flespompoenen. 
 
Hans (tuin nummer 8 de punt)

 

   
© VVCL