Sambalsambal

 
Deze week heb ik van drie Spaanse peper planten ruim 500 gram rode pepers geoogst en er zit nog wel 500 gram aan te komen
voordat de eerste nachtvorst invalt,  want daar kunnen ze niet tegen.  De plantjes heb ik in het voorjaar besteld bij onze vereniging
en dat bevalt mij beter dan zelf zaaien.
Af en toe verwerk ik een pepertje in de keuken, maar nu ik er zo veel heb wilde ik er eens sambal van maken.
 
Dat ging als volgt: 
500 gram pepertjes in de lengte doorsnijden en de zaden eruit halen.  Want die zaadjes maken de sambal nog heter,  maar ieder zijn
smaak natuurlijk en je kunt er ook wat zaadjes er in laten naar behoefte......  
 
5 grote sjalotten of uien uit de eigen tuin snipperen
 
5 flinke tenen knoflook uit eigen tuin klein snijden
 
5 blaadjes laurier en nog een beetje gember  (hoeft niet beslist maar ik vond het lekker)
 
een flinke scheut zonnebloemolie
 
Dit alles met een staafmixer pureren en 15 minuten in een koekenpan laten sudderen.   Daarna vervolgens toevoegen: 
 
2 groente bouillonblokjes  
 
5 eetlepels bruine suiker
 
5 eetlepels ketjap manis
 
Tenslotte goed door roeren en op een zacht vuurtje 15 minuten laten garen.
 
Het resultaat is verbluffend en je hebt een sambal die je in de winkel niet kunt kopen,  zo lekker en toch niet overdreven heet. 
Dat laatste bepaal je tenslotte zelf door de zaadjes er in te verwerken of ze weg te laten.....
 
Alleen is de houdbaarheid van verse sambal beperkt.  In de koelkast ongeveer drie weken.   Daarom verdeel ik het in
kleine porties die in de diepvries wel een jaar bewaard kunnen blijven zonder smaakverlies.
 

 

   
© VVCL