Het maken van een rumtopfRumtopf

Het heeft tijd nodig, maar aan het eind van het jaar kan je van de smaak van de voorbije zomer genieten.

Melkzuurgisting; lekker en gezond.zuurkoolpot

Zuurkool is natuurlijk het bekendste product van melkzuurgisting. Maar u kunt nog veel meer groenten gebruiken, denk hierbij aan: witte-, rode-, bloem-, en savooikool, koolraap, broccoli, alle soorten snij- en sperziebonen, augurken, uien, witte knollen, radijs, knolselderij, tomaten, bieten, paddestoelen, paprika, prei en koolrabi. Wanneer er weer genoeg groenten goedkoop aangeboden worden of misschien zelf geteeld zijn in eigen (volks)tuin kunt u op een gemakkelijke manier de groenten inleggen zodat u de winter met gezonde en zelfgemaakte producten doorkomt.

Drogenconserveren-gedroogd fruit

Onze voorouders wisten al dat appels, peren, pruimen, kersen, bessen, sperziebonen, snijbonen heel goed te drogen zijn in de oven of boven een kachel.

Invriezenvrieskast2

Ontdooide voedingsmiddelen niet opnieuw invriezen. Waarom?

Bederf is een natuurlijk afbraakproces. Het wordt onder meer veroorzaakt door micro-organismen en enzymen. In de loop van de geschiedenis heeft de mens verschillende technieken ontwikkeld om dergelijke afbraakprocessen tegen te gaan en voedsel te bewaren.

Groenten in zuur inmakengroente-in-zuur

Azijn maakt verse groenten voor een lange tijd houdbaar en maakt het tot een hartig bijgerecht voor bij een kaasfondue of hoofdgerecht.
Gebruik de overvloed van de zomer en maak een leuke voorraad voor de winter.

Inkuilen, inkisten en intonnenInkuilen groente
 
Het principe van inkuilen is, dat bij een laag zuurstofgehalte en gebrek aan licht, micro-organismen niet goed kunnen functioneren, en dus verrotten de ingekuilde groenten minder snel.

Wecken, vroeger noodzaak, nu plezierconserveren - wecken

Voor de opkomst van de diepvries werden in de zomer en herfst veel groenten en vruchten in glazen potten geconserveerd. Hiertoe gebruikte men speciale flessen, de bekende weckflessen met een grote opening, een rubberen ring en een glazen deksel met klemsluiting.Tot voor kort was je voor weckpotten aangewezen op rommelmarkten of kennisen, maar wecken is weer helemaal terug en potten zijn weer makkelijk te vinden in verscheiene (web)winkels.

   
© VVCL