Phytophthora (aardappelziekte)
Kenmerken van Phytophthora in uw volkstuin of moestuin
Phytophthora herkent u aan bruinzwarte vlekken op het blad, waarbij aan de onderkant van het blad, op de grens van ziek en gezond, met name onder vochtige omstandigheden wit schimmelpluis ontstaat. Op de stengels ontstaan dan bruin-zwarte vlekken, die vaak beginnen in de bladoksels. Op de knollen zelf vormt Phytophthora bruinachtige, iets ingezonken lekken; de knol is roestbruin verkleurd.
Vrijwel alle volkstuincomplexen, maar ook professionele aardappeltelers, krijgen 's zomers met de nare pseudo-schimmel Phytophtora te maken. Alsde ziekte toeslaat, valt er, voor volkstuinders althans, weinig anders te doen dan proberen om de schade te beperken. Voorkomen is voor volkstuinders echter ook een effectief middel tegen de ziekte gebleken.
Coloradokever
De coloradokevers worden de laatste jaren steeds vaker in aardappelpercelen en aardappelopslag gesignaleerd. Kenmerkend aan de kever zijn de zwarte lengtestrepen op zijn rug. De larven zijn rood en oranje (kleur is afhankelijk van het stadium).
Mollen
Mollen kunnen een mooi aangelegde tuin flink vernielen. Wat kunnen we er allemaal tegen doen ?
Knolvoet
Knolvoet is zéér moeilijk te bestrijden. Mede door de groeiende vraag naar allerhande koolsoorten en het steeds populairder worden van bepaalde soorten zoals broccoli, Chinese kool, koolrabi … Maakt dat er intenser gekweekt wordt op dezelfde percelen, zonder vruchtafwisseling, waardoor deze besmet raken met deze grondschimmel en dit voor vele jaren. De ziekte is alom verspreid (wereldwijd), dit al meerdere eeuwen (15e eeuw) en belaagt de kruisbloemigen maar bovenal de koolgewassen. Het gezegde “groeien als kool” is zeker niet toepasselijk als we met de schimmel geconfronteerd worden.