Druiven snoeien

snoeienstift De druivenplant is een slingerplant die om altijd vruchten te kunnen dragen teruggesnoeid en opgebonden moet worden. Het snoeien van de wijnstok vindt plaats in de rustperiode van de plant tussen eind november en begin maart en voor kasdruiven tussen eind november en begin januari. Er moet niet gesnoeid worden bij temperaturen onder de -3C tot -5C vorst (lichte tot matige vorst) en ook niet, tot twee dagen na de snoei, omdat dan de wonden kunnen invriezen wat ongewenst schade kan veroorzaken aan de plant. Het is heel normaal dat druivenplanten gaan bloeden als ze te laat worden gesnoeid. Dit kan doorgaans geheel geen kwaad. Het stopt vanzelf als de vaten door de zouten dichtslibben. Een plant die laat gesnoeid is, kan er meer last van hebben.

Snoeien van fruitbomen en struikensnoeien fruitboom

Het snoeien van fruitbomen en struiken is een heel verhaal.

Er spelen heel veel zaken, wanneer moet je snoeien, wat moet je dan snoeien, hoe houdt ik de vorm erin, kan de plant "bloeden" en om het helemaal complex te maken heeft elke plant wel zijn eigen eigenaardigheden. Een heel lang verhaal dus. Maar in plaats van een poging te wagen op deze pagina, is er gelukkig al iemand die zo goed als alles omtrent fruitbomen en struiken al opgeschreven heeft.

Op www.houtwal.be kun je alles vinden omtrent fruitbomen en struiken. Elke soort fruit wordt genoemd, elke snoeiwijze wordt besproken en alle uitzonderingen kun je terugvinden. Om alvast een voorproefje te geven staat onder dit artikel een snoeikalender die je van die site kan downloaden. Zeer de moeite waard !

Attachments:
Download this file (fruitsnoeikalender.pdf)fruitsnoeikalender.pdf[Fruitsnoei kalender van www.houtwal.be]65 kB