Phytophthora (aardappelziekte)

PHYTOPHTHORA

Kenmerken van Phytophthora in uw volkstuin of moestuin

Phytophthora herkent u aan bruinzwarte vlekken op het blad, waarbij aan de onderkant van het blad, op de grens van ziek en gezond, met name onder vochtige omstandigheden wit schimmelpluis ontstaat. Op de stengels ontstaan dan bruin-zwarte vlekken, die vaak beginnen in de bladoksels. Op de knollen zelf vormt Phytophthora bruinachtige, iets ingezonken lekken; de knol is roestbruin verkleurd.

Vrijwel alle volkstuincomplexen, maar ook professionele aardappeltelers,  krijgen 's zomers met de nare pseudo-schimmel Phytophtora te maken. Alsde ziekte toeslaat, valt er, voor volkstuinders althans, weinig anders te doen dan proberen om de schade te beperken. Voorkomen is voor volkstuinders echter ook een effectief middel tegen de ziekte gebleken.

Attachments:
Download this file (Phytophtoraconc pres 001.ppsx)Phytophtoraconc pres 001.ppsx[ALV 2015 presentatie]9700 kB

MollenMol

Mollen kunnen een mooi aangelegde tuin flink vernielen. Wat kunnen we er allemaal tegen doen ?

ColoradokeverColoradokever imago b
De coloradokevers worden de laatste jaren steeds vaker in aardappelpercelen en aardappelopslag gesignaleerd. Kenmerkend aan de kever zijn de zwarte lengtestrepen op zijn rug. De larven zijn rood en oranje (kleur is afhankelijk van het stadium).

Bladluizen bladluis
Bladluizen behoren tot de meest bekende plaaginsecten. Iedereen heeft er wel al eens mee te maken gehad want bijna elke plantensoort heeft een eigen passende bladluis. Er zijn dan ook ruim 1000 soorten bekend zoals de groene bladluis, boterbloemluis, melige koolluis, zwarte bonenluis, slaluis, perzikluis, eikenbladluis, vlierbladluis, roze luis, appelgrasluis, groene appeltakluis,... Meestal kennen we ze in de groene kleur, maar er zijn ook gele, bruine, zwarte, witte, doorzichtige,... soorten.