Logo
   
  • Home
  • Locaties
  • Tuin huren
  • De Vereniging
    • Het Bestuur
    • Statuten
    • Huishoudelijk reglement
    • Tuin reglement
    • Privacybeleid
  • De winkel
  • Nieuwsbrieven
    • Nieuwsbrieven 2019
    • Nieuwsbrieven 2020
  • Foto's
  • Tuin tips
    • Bodem verzorging
    • Ziektes en ongedierte
    • Zaaikalender
    • Zaaigoed en plant keuze
    • Plant vermeerdering
    • Composthoop
    • Snoeien
    • Wisselteelt
    • Jam maken
    • Conserveren
    • Recepten van leden
  • Links
  • Column
  • Contact
   
↑↑↑
donderdag, 23 maart 2023

Bereidingstijd: 40 minuten / Baktijd: 45-55 minuten / Oven: 190˚C

Ingrediënten

Piedeeg

  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude (room)boter
  • 4-5 eetlepels water
  • eventueel snufje zout

Kruimeldeeg

  • 90 gram bloem
  • 110 gram bruine suiker
  • 40 gram koude (room)boter

Taartvulling

  • 800 gram verse of bevroren rabarber
  • 160 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • eventueel ½ theelepel kaneel

Materialen

  • 2 mengkommen
  • 2 messen of een deegsnijder
  • pievorm: lage (ca.5 cm hoog), vaste vorm (bv. aardewerk) met doorsnede van ca. 28 cm
  • deegroller
  • aluminiumfolie

Bereiding

Piedeeg
Bloem met snufje zout in mengkom doen.
Met 2 messen of de deegsnijder de koude boter erdoorheen snijden. Tot het deeg bestaat uit kleine klontjes ter grootte van een doperwt.
Eetlepel water erover gieten en met de hand het deeg kneden. Vervolgens steeds een eetlepel water erbij tot er een mooie elastische bol ontstaat.

Kruimeldeeg
Meng de bloem met de bruine suiker. Snijd met 2 messen of de deegsnijder de koude boter erdoorheen, tot er een kruimelige massa ontstaat.

Taartvulling
Meng in de andere kom met de suiker en de bloem (en de kaneel).
Doe vervolgens de (ontdooide) rabarber erbij. Schep goed door zodat de rabarber bedekt is met het bloem/suikermengsel.

Pie
Pievorm met boter insmeren en met bloem bestuiven.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de vorm ermee.
Tip: rol het deeg om de deegroller en zo kun je makkelijk het deeg over de vorm leggen.
Vul de vorm met het rabarbermengsel en strooi het kruimeldeeg eroverheen.

Bakken
Bedek de pie met aluminiumfolie en laat in het midden een gat open (om verbranding van de randen te voorkomen).
Verwijder na 25 minuten het folie en bak de pie nog 20-30 minuten tot het kruimeldeeg goudkleurig en de vulling lobberig is.
Haal de pie uit de oven en laat deze op een rek (in de vorm) afkoelen.

(Recept uit: Better Homes and Gardens New Cookbook, 2002, 12e druk)

 

Fluweelzachte Pompoensoeppompoensoep

Lekker met boerenbrood en gezouten boter.

Ingrediënten voor een royale pan soep ( ongeveer 5 liter)

•    2 grote uien
•    2 preien
•    3 wortelen
•    2 stengels bleekselderij
•    1200 gram pompoenvlees
•    boter
•    3 liter bouillon  ( rund vind ik iets meer smaak geven, maar kip kan ook)
•    peper en zout
•    beetje room
•    peterselie

Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken. Verwijder schil en zaden van de pompoen en snijd het vruchtvlees in dobbelstenen. Smelt wat boter in een grote (soep)pan, voeg de groente toe en laat even stoven. Voeg de bouillon toe en kook de groenten gaar. Pureer alles ( met een staafmixer of in een blender ) en pureer tot een gladde soep.  Breng op smaak met zout en peper, schenk er een beetje room bij en garneer met zeer fijn gesnipperde peterselie.

 
Let op : Zorg dat er absoluut geen pompoenzaden in je soep komen want die verpesten de soep na het pureren doordat er harde stukjes in de soep komen.

Bron: Home en Garden 2005

 

 Sambalsambal

 
Deze week heb ik van drie Spaanse peper planten ruim 500 gram rode pepers geoogst en er zit nog wel 500 gram aan te komen
voordat de eerste nachtvorst invalt,  want daar kunnen ze niet tegen.  De plantjes heb ik in het voorjaar besteld bij onze vereniging
en dat bevalt mij beter dan zelf zaaien.
Af en toe verwerk ik een pepertje in de keuken, maar nu ik er zo veel heb wilde ik er eens sambal van maken.
 
Dat ging als volgt: 
500 gram pepertjes in de lengte doorsnijden en de zaden eruit halen.  Want die zaadjes maken de sambal nog heter,  maar ieder zijn
smaak natuurlijk en je kunt er ook wat zaadjes er in laten naar behoefte......  
 
5 grote sjalotten of uien uit de eigen tuin snipperen
 
5 flinke tenen knoflook uit eigen tuin klein snijden
 
5 blaadjes laurier en nog een beetje gember  (hoeft niet beslist maar ik vond het lekker)
 
een flinke scheut zonnebloemolie
 
Dit alles met een staafmixer pureren en 15 minuten in een koekenpan laten sudderen.   Daarna vervolgens toevoegen: 
 
2 groente bouillonblokjes  
 
5 eetlepels bruine suiker
 
5 eetlepels ketjap manis
 
Tenslotte goed door roeren en op een zacht vuurtje 15 minuten laten garen.
 
Het resultaat is verbluffend en je hebt een sambal die je in de winkel niet kunt kopen,  zo lekker en toch niet overdreven heet. 
Dat laatste bepaal je tenslotte zelf door de zaadjes er in te verwerken of ze weg te laten.....
 
Alleen is de houdbaarheid van verse sambal beperkt.  In de koelkast ongeveer drie weken.   Daarom verdeel ik het in
kleine porties die in de diepvries wel een jaar bewaard kunnen blijven zonder smaakverlies.
 

 

 

andijvie anders - een andijvie recept voor mensen die niet van andijvie houden

Ingrediënten voor 3 personen

Grote krop andijvie; 1 ui, halve groene paprika, tomatenpuree (of sugosaus)
2 ons spekreepjes, een paar champignons
1 bakje pijnboompitten, basilicum en/of Italiaanse kruiden
een paar lepels rode pesto
tagliatelle of andere pasta

Voorbereiding

De pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin roosteren. Andijvie wassen en heel fijn snijden. Ui, paprika, en champignons klein snijden.

Bereidingswijze

Als eerste het water voor de pasta opzetten. In een hapjespan de spekreepjes met de ui bakken, champignons en paprika toevoegen en even meebakken. Tomatensaus, peper, basilicum(droog) en of Italiaanse kruiden toevoegen. Als de pasta nog 3 minuten moet koken de andijvie en een gedeelte van de pijnboompitten toevoegen aan de tomatensaus. Als laatste, als de pan van het vuur is de pesto erdoor roeren.

 

Courgettesoep met room 

 

1 ui 

ong. 1 kilocourgettes 

boter of olie 

7,5 dl (kippen)bouillon 

2 eierdooiers 

1/8 slagroom 

 

Snijd de courgettes in kwarten en vervolgens in dikke plakken (als de courgettes groot zijn verwijder dan eerst de zaadjes) 

Snipper de ui. 

Smelt een klont boter in een ruime pan of gebruik olie, bak de ui eventjes, doe de courgettes erbij, een paar minuten al omscheppend bakken en laat het met een deksel op de pan gaar stoven, eventueel een scheutje water toevoegen. 

Maak er met behulp van een (staaf)mixer een puree van.  

Doe de courgettes terug in de pan, bouillon erbij en warm laten worden. 

Klop intussen de eierdooiers en de room doorelkaar, doe daar twee lepels van de warme soep bij, roer goed door en giet dan het mengsel al roerend in de hete maar beslist niet kokende soep. 

Eventueel nog peper en zout toevoegen.