Groenten in zuur inmakengroente-in-zuur

Azijn maakt verse groenten voor een lange tijd houdbaar en maakt het tot een hartig bijgerecht voor bij een kaasfondue of hoofdgerecht.
Gebruik de overvloed van de zomer en maak een leuke voorraad voor de winter.

Het inmaken van groenten in azijn is een eenvoudig proces in twee stappen: De groenten worden eerst gereinigd, gewassen en drooggedept en in kleine stukjes gesneden, afhankelijk van het type en de grootte. Als eerste, bestrooi de groenten met zout en laat het 24 uur intrekken. Daarna spoel je het zout van de groenten, leg je ze in de potten en vult deze met hete of koude azijn.

In het geval van hete azijn breng je deze aan de kook en giet je deze over de groenten. Hete azijn doordringt de groenten sneller en maakt het zachter.
Dit is beter voor harde groenten zoals bieten of wortelen. Koude azijn neemt je voor de groenten, die zijn vastigheid moet behouden, zoals bloemkool of komkommers.
In beide gevallen heb je een goede azijn nodig, in ieder geval 4 tot 6 procent azijnzuur. Cider azijn of rode wijn azijn heeft een typische smaak. Een witte-wijn azijn of brandewijn heeft een natuurlijke kleur die de kleur van lichte groenten, zoals uien,  niet veranderd.

Wilt u een willkeurig azijn aromatische verrijken, doe dan uien, knoflook en andere specerijen in het glas. Verse dille, tijm, dragon en laurier worden vaak gebruikt net als kruidnagel, mosterdzaad en koriander.

Voor een mooie stap-voor-stap beschrijving met plaatjes van het inmaken van augurken klik dan op deze link.