UI ui

Uien zijn onmisbaar in de keuken, ze zijn makkelijk te kweken en makkelijk te bewaren. Alle reden dus om een paar uien in je tuin te zetten. Misschien nog wel het belangrijkste, verse uien zijn heerlijk! De verse ui is lekker scherp en tijdens de teelt kun je een groeiende ui met loof en al door de salade heen snijden.

Moeilijkheid

Makkelijk. De standaard teelt van uien is makkelijk. Koop een zakje pootuitjes, stop ze met voldoende afstand in de grond en een paar maanden later heb je een boel uien. Enkele aandachtspunten zijn het bijhouden van het onkruid en oppassen voor de uienvlieg (wisselteelt). Uien worden alleen moeilijk als je zelf gaat zaaien, de zaden groeien alleen goed in perfecte omstandigheden.

Rassen en hun eigenschappen

(vroeg/midden/laat, opbrengst, smaak, resistentie tegen vanalles, goed in te vriezen)

Zaden, pootgoed of plantgoed

(ge-ent, F1, knol/bolgrootte)

Zaaitijd, opkweek, (ver)planttijd en oogsttijd

(Beschrijving wanneer wat moet gebeuren)

Standplaats, plantafstand en plant/zaai diepte

(Waar poten / zaaien, hoe ver van elkaar en hoe diep)

Bodem en bemesting

(Welke bodem is geschikt, welke bemesting is nuttig en wanneer)

Goede en slechte combinaties

(wortel/ui is goed, aardbei/aardappel is slecht)

Bescherming en verzorging

(voorkiemen, aanaarden, vorst, onkruid wieden, water, vogels, bodembedekking, ook verzorging van een bedje over de jaren)

Ziektes en ongedierte

(welke ziektes en ongedierte komen vaak voor bij deze gewassen, dus waar moet je op letten)

Hulpmiddelen

(kas, koude bak, stokken, gaas)

Vermeerderen

(stekken, afleggen, zelf zaad kweken, splitsen)

Snoeien

nvt

Oogsten

(Hoe te oogsten, wat zijn tekenen dat het gewas klaar is om geoogst te worden)

Bewaren

Het bewaren van uien is makkelijk, zolang ze koel en droog bewaard worden, gaan ze heel lang mee. Bescherm ze tegen (strenge) vorst en haal ze pas binnen in porties zoals je ze nodig hebt, want zodra ze warmer worden willen ze weer gaan uitlopen. Heb je veel uien, controleer ze dan van tijd tot tijd, verschimmelde of rottende uien kunnen elkaar aansteken, zonde van je oogst. Voor wie echt eer van zijn werk wil, kun je ze ook met behulp van een touwtje tot strengen knopen, dat is niet alleen handig (je pakt zo heel makkelijk de uien, ze hangen droog en kunnen elkaar niet zo makkelijk aansteken) maar het ziet er ook erg decoratief uit.