Inkuilen, inkisten en intonnenInkuilen groente
 
Het principe van inkuilen is, dat bij een laag zuurstofgehalte en gebrek aan licht, micro-organismen niet goed kunnen functioneren, en dus verrotten de ingekuilde groenten minder snel.

Werkwijze :
Inkuilen doe je door het maken van een kuilhoop. Een betere benaming zou volgens mij 'inbergen' zijn. Het gaat als volgt :
Bedek een beschut stuk grond met een flinke laag grind of scherven. Leg de groenten of aardappels hierop op een hoop, en dek de hoop af met een laag stro van 15 cm. Vervolgens een laag aarde van 10 cm, flinkaanstampen en dan eventueel nog zwart plastic erover leggen. Maak een geul rondom de hoop zodat het regenwater goed afvloeit. Op deze manier kunnen aardappels, wortels etc. makkelijk overwinteren.
Een vrijwel zelfde effect kan bereikt worden door de groenten in een kistje met (licht vochtig) zand te leggen, ze goed bedekken met het zand en het kistje in een donkere, koele en droge ruimte te plaatsen. Wel het loof er eerst afdraaien. Dit noemt men inkisten.
Dan kun je ze ook nog intonnen : Leg een laag droog en fijn zand van 15 a 20 cm op de bodem van een ton, vervolgens een laag van de in te tonnen producten, weer een laag zand erover van ongeveer 10 cm. Ga zo door en eindig met een zandlaag van 25 cm. Het is wel erg lastig om je groenten eruit te halen, zeker als het een grote diepe ton is.
Inkisten is het beste voor een wat kortere periode (maanden) en inkuilen is beter voor grote hoeveelheden en langere tijd. (van maanden tot zelfs een paar jaar). Het is wel heel belangrijk dat je het op een koele, donkere en droge plek plaatst.

Tips en opmerkingen :
Het grote nadeel van inkuilen is het aantrekken van ongedierte. Narcissenbollen erbij jagen ratten en muizen weg en het loof van afrikaantjes houdt vervelende insecten weg. Maar 100% afdoend zijn deze middeltjes niet.
Inkuilen wordt vaak gebruikt als methode om hooi (veevoer) te bewaren.

Geschikt voor inkuilen :
Deze methode van bewaren is uitsluitend geschikt voor stevige 'niet-zwetende' groenten zoals b.v. aardappels, wortels, bieten, maïs. Vanwege het hoge watergehalte kun je bijvoorbeeld fruit en uien niet inkuilen.