Bereidingstijd: 40 minuten / Baktijd: 45-55 minuten / Oven: 190˚C

Ingrediënten

Piedeeg

  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude (room)boter
  • 4-5 eetlepels water
  • eventueel snufje zout

Kruimeldeeg

  • 90 gram bloem
  • 110 gram bruine suiker
  • 40 gram koude (room)boter

Taartvulling

  • 800 gram verse of bevroren rabarber
  • 160 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • eventueel ½ theelepel kaneel

Materialen

  • 2 mengkommen
  • 2 messen of een deegsnijder
  • pievorm: lage (ca.5 cm hoog), vaste vorm (bv. aardewerk) met doorsnede van ca. 28 cm
  • deegroller
  • aluminiumfolie

Bereiding

Piedeeg
Bloem met snufje zout in mengkom doen.
Met 2 messen of de deegsnijder de koude boter erdoorheen snijden. Tot het deeg bestaat uit kleine klontjes ter grootte van een doperwt.
Eetlepel water erover gieten en met de hand het deeg kneden. Vervolgens steeds een eetlepel water erbij tot er een mooie elastische bol ontstaat.

Kruimeldeeg
Meng de bloem met de bruine suiker. Snijd met 2 messen of de deegsnijder de koude boter erdoorheen, tot er een kruimelige massa ontstaat.

Taartvulling
Meng in de andere kom met de suiker en de bloem (en de kaneel).
Doe vervolgens de (ontdooide) rabarber erbij. Schep goed door zodat de rabarber bedekt is met het bloem/suikermengsel.

Pie
Pievorm met boter insmeren en met bloem bestuiven.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de vorm ermee.
Tip: rol het deeg om de deegroller en zo kun je makkelijk het deeg over de vorm leggen.
Vul de vorm met het rabarbermengsel en strooi het kruimeldeeg eroverheen.

Bakken
Bedek de pie met aluminiumfolie en laat in het midden een gat open (om verbranding van de randen te voorkomen).
Verwijder na 25 minuten het folie en bak de pie nog 20-30 minuten tot het kruimeldeeg goudkleurig en de vulling lobberig is.
Haal de pie uit de oven en laat deze op een rek (in de vorm) afkoelen.

(Recept uit: Better Homes and Gardens New Cookbook, 2002, 12e druk)